Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ РІЗНИХ ФРАКЦІЙ ЗЕРНА ЧОТИРИВИДОВОГО ТРИТИКАЛЕ
І. Ф. Улянич

Остання редакція: 2020-04-22

Тези доповіді


В Україні тритикале вирощують на площі понад 350 тис. га. Завдяки цілому ряду господарсько-цінних ознак, культура тритикале набуває всезростаючого значення в рішенні білкової і зернової проблем. Тритикале може бути більш ефективним джерелом продуктів харчування. Зерно тритикале є перспективною сировиною для виробництва хліба, хлібобулочних, кондитерських, макаронних виробів, продуктів дитячого та дієтичного харчування, сухих сніданків, для промислового отримання крохмалю, солоду, спирту і комбікормів.

Відповідно до програм підвищення ефективності виробництва, одним із способів раціонального використання зерна тритикале є розділення його на фракції за геометричними розмірами. Після поділу зернової маси на фракції спостерігається певна закономірність щодо показників якості зерна, особливо змінюються натура і маса 1000 зерен.

Дослідження проводилися в лабораторії кафедри технології зберігання і переробки зерна Уманського НУС. Для експерименту використано зерно сортів ʻТактикʼ, ʻСтратегʼ та ʻАлкідʼ вирощених в умовах Правобережного Лісостепу. Розділення зерна проводили за параметром його товщини. Для цього використовували сита другого типу з прямокутними отворами. Діапазон робочих розмірів сит – від 2,0 мм до 3,2 мм, крок – 0,2 мм.

Встановлено, що показник щільності укладання зернової маси для тритикале озимого коливається в межах 55,5–56,6 г/см3 залежно від геометричних розмірів зернівки. Крупність зерна тритикале цих сортів істотно не впливала на щільність укладання зернової маси, порівняно з нерозділеним зерном.

Важливим показником, що використовується під час зберігання зерна є забезпечення зерна повітрям. Встановлено, що об’єм повітря в зерновій масі неістотно залежить від геометричних розмірів зерна та сорту.

Площа зовнішньої поверхні характеризує відмінності співвідношення довжини, ширини та товщини зернівки. Встановлено, що зменшення розмірів зернівки сприяло зменшенню площі зовнішньої поверхні. Так, для зерна тритикале озимого площа поверхні зменшувалась від 119 мм2 до 49,9 мм2.

Отже, щільність укладання зернової маси тритикале озимого та забезпечення його повітрям істотно не залежить від геометричних розмірів зернівки. Проте площа зовнішньої поверхні зернівки тритикале озимого істотно залежить від товщини зерна.

Отримані результати доцільно використовувати під час розроблення режимів первинного оброблення зерна чотиривидового тритикале у випадках окремого зберігання його фракцій, що відрізняються за геометричними розмірами. Перспективними для подальшого вивчення є технологічні властивості різних фракцій зерна чотиривидового тритикале різних сортів.


Full Text: PDF