Наукові конференції України, Міжнародна науково-практична конференція «100 -річчя формування національних сортових рослинних ресурсів України»

Розмір шрифту: 
ВПЛИВ ГЕНОТИПУ, ГІДРОТЕРМІЧНИХ УМОВ, СТРОКІВ СІВБИ ТА ПОПЕРЕДНИКІВ НА ПОКАЗНИКИ ЯКОСТІ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ М’ЯКОЇ ОЗИМОЇ
Н. В. Василенко, І. В. Правдзіва

Остання редакція: 2023-10-18

Тези доповіді


Показники якості зернових культур дуже змінюються в залежності від кліматичних умов у період формування зерна, рівня мінерального живлення, попередників, агротехнологічних заходів та інших регулюючих чинників. На фоні погодних умов вирощування, значний вплив на більшість показників якості також мають генотипові особливості сортів. Тому, необхідним є дослідити величину прояву цих чинників на кожну із ознак якості для ефективного ведення селекційного процесу. Мета дослідження – встановити частки впливу генотипу, умов року вирощування, попередника, строку сівби та їх взаємодій на показники якості зерна пшениці м’якої озимої.

Досліджували чотирнадцять сортів та чотири селекційні лінії пшениці м’якої озимої: ‘Подолянка’ (стандарт), ‘Вежа миронівська’, ‘Грація миронівська’, ‘Естафета миронівська’, ‘МІП Ассоль’, ‘МІП Лада’, ‘МІП Фортуна’, ‘МІП Ювілейна’, ‘Аврора миронівська’, ‘МІП Відзнака’, ‘МІП Дарунок’, ‘МІП Ніка’, ‘МІП Роксолана’, ‘МІП Феєрія’, ‘Лютесценс 37548’, ‘Лютесценс 60250’, ‘Лютесценс 60302’, ‘Лютесценс 60400’. Сівбу зразків зерна пшениці озимої проводили впродовж 2018/19–2019/20 рр. за трьох строків (25.09.; 06.10. і 16.10.) після п’яти попередників (сидеральний пар, гірчиця, кукурудза на силос, соняшник та соя) в Миронівському інституті пшениці імені В. М. Ремесла НААН України (МІП). Агротехніка вирощування загально прийнята для зони Лісостепу України. Показники якості визначали у лабораторії якості зерна (МІП), використовуючи загальноприйняті методики та прилади.


Full Text: PDF