Наукові конференції України, Міжнародна науково-практична конференція «100 -річчя формування національних сортових рослинних ресурсів України»

Розмір шрифту: 
ОСОБЛИВОСТІ НАЙМЕНУВАННЯ СОРТІВ РОСЛИН
Н. Б. Голіченко, Н. Б. Линчак

Остання редакція: 2023-10-18

Тези доповіді


Будь-яка суспільно-корисна діяльність зі створення нових сортів рослин являє собою творчий інтелектуальний процес та має на меті створення нового творчого результату – сорту рослин, який за своєю природою належить до нетрадиційних об’єктів інтелектуальної власності. Кожен сорт має бути ідентифікований найменуванням (назвою), запропонованою заявником і затвердженою уповноваженим органом.

Метою роботи є висвітлення та роз’яснення основних особливостей найменування сортів рослин в Україні та  закордоном. Актуальність питання найменування сортів полягає у необхідності гармонізації правил найменування сортів рослин із закордонним досвідом.

Сорти рослин – це особлива форма інтелектуальної власності, яка потребує забезпечення якісної охорони прав на сорти рослин та захисту інтересів селекціонерів в Україні, і особливо закордоном, потребує наявності широкого довідково-інформаційного фонду з технічних (методичних), адміністративних і правових питань експертизи сортів, а також правових питань щодо їх комерційного обігу.


Full Text: PDF