Наукові конференції України, Міжнародна науково-практична конференція «100 -річчя формування національних сортових рослинних ресурсів України»

Розмір шрифту: 
НОВІ ВИСОКОПРОДУКТИВНІ СОРТИ ЛЮЦЕРНИ МІНЛИВОЇ (MEDICAGO X VARIA MARTYN) ОДЕСЬКОЇ СЕЛЕКЦІЇ
М. А. Голуб, С. В. Коблай, Г. Д. Лаврова

Остання редакція: 2023-10-18

Тези доповіді


На сьогоднішній день люцерна залишається беззаперечним лідером серед  багаторічних кормових трав у сільському господарстві у світі і головною фуражною культурою для скотарства у багатьох країнах. Широкому розповсюдженню культури сприяють виключно висока якість кормів, які одержують із зеленої маси (сіно, сінаж, гранули, борошно),відносна дешевизна за рахунок багаторічного використання травостоїв, позитивний вплив на родючість ґрунтів (накопичення атмосферного азоту, збагачення ґрунтів великою кількістю органіки і забезпечення бездефіцитного балансу гумусу, захист  ґрунтів від водної та вітрової  ерозії), висока пластичність культури.

Схема насінництва люцерни переживає не найкращі часи. Загальні площі посіву культури в Україні складають 200–250 тис. га. за 1 млн. 200 тис. до 90-х років минулого сторіччя. І тенденція до зменшення цих площ спостерігається щорічно. Основна причина чого є суттєве зменшення поголів’я тварин в країні. Цивілізованого ринку сертифікованого насіння люцерни сьогодні майже не існує. Попит на насіння нестабільний, періодично виникають замовлення на великі партії сертифікованого насіння, які забезпечити майже неможливо.

Full Text: PDF