Наукові конференції України, Міжнародна науково-практична конференція «100 -річчя формування національних сортових рослинних ресурсів України»

Розмір шрифту: 
ЯКІСТЬ ПШЕНИЧНОГО ХЛІБА ІЗ ДОДАВАННЯМ НАСІННЯ КОНОПЕЛЬ
С. М. Гунько, О. В. Науменко, І. А. Гетьман, А. П. Іваницька

Остання редакція: 2023-10-18

Тези доповіді


Пшеничний хліб є одним із найбільш популярних продуктів харчування у нашій країні. Однак, його вживання обмежується особливостями хімічного складу та технологією виготовлення. Такий хліб містить велику кількість білка – глютену, який не придатний для вживання людей з целіакією або може стати причиною алергічних реакцій та ускладнень пов’язаних з його перетравленням. Він має високий глікемічний індекс і тому надмірне його споживання може призвести до швидкого підвищення рівня цукру в крові. Крім того, більшість видів пшеничного хліба виготовляються із борошна вищого ґатунку, яке має низький вміст вітамінів, мінералів та дієтичних волокон.

Одним із шляхів вирішення цієї проблеми є часткова заміна пшеничного борошна у рецептурі хліба за рахунок рослинної сировини, яка має високу харчову та біологічну цінність і не володіє спектром перерахованих вище негативних  властивостей. Перспективною добавкою може бути насіння конопель, яке містить всі незамінні амінокислоти, значну кількість білків (до 25%), жирів (до 35%), в тому числі омега-3 і омега-6 та багате на харчові волокна (до 30%). Тому додавання його у хліб дозволяє підвищити харчову цінність та збалансувати його дієтичний склад. Насіння конопель мають приємну текстуру та легкий горіховий смак і тому додавання їх до хліба може збагатити смакові відчуття при споживанні хліба. Сировина не містять глютену і це робить хліб із її додаванням більш доступним для людей з харчовими обмеженнями або алергіями.

Full Text: PDF