Остання редакція: 2023-10-18
Тези доповіді
Ріпак є досить ціною агроекологічною культурою, що має важливе значення, як для відновлення біоценозів, так і для аграрних господарств, склад ріпаку визначає його основні види використання. Насіння містить приблизно 38–50% олії, 6–7% клітковини, 16–29% – білка, 24–26% – без азотистих екстрактивних речовин. Привабливість цієї культури полягає у здатності позитивно впливати на структуру ґрунт.
Ріпак має унікальну властивість швидкого відновлення весняної вегетації, завдяки запасам кореневої системи. Проростати починає за досить низьких температур повітря і ґрунту (+5–6 °С). Кожна наступна фаза розвитку характеризується якісними і кількісними змінами в характеру морфології. Утворення генеративних органів у рослин відбувається у ІІ періоді (від 20 до 30 днів) росту і розвитку. Стеблування і бутонізація є характерною для цього періоду.