Наукові конференції України, Міжнародна науково-практична конференція «100 -річчя формування національних сортових рослинних ресурсів України»

Розмір шрифту: 
ІДЕНТИФІКАЦІЯ СОРТІВ РІПАКУ BRASSICA NAPUS L. ЗА МОРФОЛОГІЧНИМИ ОЗНАКАМИ
Я. В. Ільченко, С. Г. Димитров, С. В. Васьківська

Остання редакція: 2023-10-18

Тези доповіді


Ріпак є досить ціною агроекологічною культурою, що має важливе значення, як для відновлення біоценозів, так і для аграрних господарств, склад ріпаку визначає його основні види використання. Насіння містить приблизно 38–50% олії, 6–7% клітковини, 16–29% – білка, 24–26% – без азотистих екстрактивних речовин. Привабливість цієї культури полягає у здатності позитивно впливати на структуру ґрунт.

Ріпак має унікальну властивість швидкого відновлення весняної вегетації, завдяки запасам кореневої системи. Проростати починає за досить низьких температур повітря і ґрунту (+5–6 °С). Кожна наступна фаза розвитку характеризується якісними і кількісними змінами в характеру морфології. Утворення генеративних органів у рослин відбувається у ІІ періоді (від 20 до 30 днів) росту і розвитку. Стеблування і бутонізація є характерною для цього періоду.


Full Text: PDF