Наукові конференції України, Міжнародна науково-практична конференція «100 -річчя формування національних сортових рослинних ресурсів України»

Розмір шрифту: 
ОНТОМОРФОГЕНЕЗ РОСЛИН РОДУ ЛІЛІЇ (LILIUM L.) З СОРТОГРУПИ ОТ-ГІБРИДИ В УМОВАХ ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ
Л. М. Кикоть

Остання редакція: 2023-10-18

Тези доповіді


Згідно Міжнародної класифікації сорти лілії, відповідно до їх походження, розподілені на дев’ять основних груп. Тривалий час масова селекція лілій здійснювалася у межах Pозділів I-VII між генетично близькими видами та їх гібридами. Однак у результаті використання, починаючи з 50-х років ХХ століття, нових технологій, стало можливим отримувати життєздатні рослини від міжсекційного схрещування лілій різних розділів. Такі сорти об’єднали в окремий Розділ VIIІ, всередині якого виділяють окремі гібридні групи, що мають спільних предків, зокрема, групу ОТ.

ОТ або Орієнпeт-гібриди (ОТ hybrids, Orienpet hybrids) отримують від схрещування лілій з Розділу VI (Trumpet and Aurelian Hybrids) і Розділу VII (Oriental Hybrids). Літературні відомості про ці сорти фрагментарні, рекомендовані виробниками технології передбачають вирощування їх в контрольованих умовах теплиць і не розраховані на самостійне отримання посадкового матеріалу. Відомо, що сорти цієї сортогрупи, як правило, триплоїдні (за винятком кількох тетраплоїдів), і не утворюють виповненого насіння.

 


Full Text: PDF