Остання редакція: 2023-10-18
Тези доповіді
Solanum tuberosum L. – вид родини пасльонових, є поширеною сільськогосподарською культурою, яку в народі називають «другим хлібом» і є однією із найважливіших продовольчих, технічних і кормових культур країни. Картопля має велике народно-господарське значення, використовується в їжу та як сировина для виробництва різних видів продукції. При переробці картоплі одержують відходи (м’язгу, барду) які використовують на корм тваринам. Картопля займає четверте місце за значенням на планеті після таких культур, як рис, пшениця і кукурудза. Цінність картоплі, як продукту харчування визначається багатьма показниками, в тому числі вмісту вітамінів. Особливе значення має вміст вітаміну С. Вважається, що найбільш придатними для харчування є сорти з вмістом вітаміну С — не менше 17%. При споживанні на добу 300 г картоплі організм людини забезпечується майже на 50% добової норми вітаміну С, 10–15% вітаміну В1 (аневрину), 15% – РР, 56% В2 (рибофлавіну) і 1–2% – вітаміну А (каротину). Корисні для людини і мінеральні речовини, що містяться в бульбах. У золі картоплі відмічено до 67–70% калію, 7–10% фосфору, до 6% магнію і кальцію.