Наукові конференції України, Міжнародна науково-практична конференція «100 -річчя формування національних сортових рослинних ресурсів України»

Розмір шрифту: 
ОСОБЛИВОСТІ ВИРОЩУВАННЯ ЕКОЗЕЛЕНІ ДЛЯ КУЛІНАРНОГО МОДЕРНУ
І. В. Коховська, А. І. Сидорчук, Н. В. Лещук

Остання редакція: 2023-10-18

Тези доповіді


Нині багато хто прагне дотримуватися здорового та корисного харчування. З року в рік дедалі більшої популярності набуває так званий суперфуд – мікрогрін. Мікрогрін – це молоді паростки овочевих рослин та трав, які вирощуються у спеціально створених для цього умовах. Паростки містять велику кількість поживних речовин, вітамінів, мінералів, амінокислот. Так можна пророщувати майже всі культури: бобові, зернові, олійні, овочеві та декоративні лікарські. Це зелені паростки трав і овочів, що допомагають омолодити організм і покращити травлення. Принаймні так кажуть дієтологи. Сьогодні мікрогрін можна купити в супермаркеті або виростити самостійно на підвіконні.

З’явився мікрогрін у 70-х роках минулого століття, в процесі пошуку для космонавтів максимально корисних продуктів, які б мало важили. Вивчаючи властивості паростків овочів, зелені і трав, фахівці дійшли висновку, що рослина, яка перебуває в початковій стадії росту, концентрує корисних речовин більше. Крім того, короткий період зростання не дає можливості рослинам накопичити шкідливі речовини, які неминуче є в зрілих рослинах, навіть вирощених в екологічно чистому середовищі. У їжу зелень можна вживати вже через 7–14 днів після того, як вона проросла. Зазвичай це паростки.


Full Text: PDF