Наукові конференції України, Міжнародна науково-практична конференція «100 -річчя формування національних сортових рослинних ресурсів України»

Розмір шрифту: 
ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ МЕХАНІЗОВАНОГО ОБРІЗУВАННЯ ІНТЕНСИВНИХ НАСАДЖЕНЬ ЯБЛУНІ В УМОВАХ ЛІВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ
В. В. Леус, Я. О. Мулєнок

Остання редакція: 2023-10-18

Тези доповіді


У більшості країн Західної Європи з розвинутим садівництвом спостерігається тенденція до створення скороплідних високопродуктивних яблуневих садів із щільним розміщенням дерев при формуванні малооб’ємних крон. В інтенсивних насадженнях яблуні на слаборослих клонових підщепах для отримання високих і стабільних врожаїв потрібно постійно керувати процесами росту і плодоношення плодових рослин, впливати на тривалість продуктивного періоду використання дерев, якість отриманої продукції. За даними професора Mika A. для отримання стабільних врожаїв в інтенсивних насадженнях яблуні на клонових підщепах слід постійно підтримувати рівновагу між процесами росту і плодоношення. Польські вчені садоводи стверджують, що цього досягають комплексом агроприйомів, серед яких основне місце займає механізоване обрізування плодоносних дерев у фазу розвитку яблуні «рожевий букет». У промисловому садівництві країн західної Європи широко застосовується даний спосіб обрізування дерев, тоді як в Україні плодові насадження обрізуються переважно вручну у зимово-весняний період. Тому, вивчення строків обрізування інтенсивних насадженнях яблуні та їх економічної ефективності в умовах лівобережного Лісостепу України є актуальним питанням та потребує додаткового вивчення.


Full Text: PDF