Наукові конференції України, Міжнародна науково-практична конференція «100 -річчя формування національних сортових рослинних ресурсів України»

Розмір шрифту: 
КУЛІНАРНИЙ ТИП ТА ПРИДАТНІСТЬ ДО ПЕРЕРОБКИ НА КАРТОПЛЮ ФРІ І ЧИПСИ НОВИХ СОРТІВ СЕЛЕКЦІЇ ІНСТИТУТУ КАРТОПЛЯРСТВА
С. А. Лященко, С. І. Купріянов, А. О. Рожнятовський, Я. Ю. Марценюк, І. М. Ткаченко

Остання редакція: 2023-10-18

Тези доповіді


Картопля має велике значення в харчуванні людини. За виготовлення продуктів з картоплі важливе значення має якість сировини.

Картопля, яка надходить на переробку на чипси і картоплю фрі повинна мати 20,0–24,0% сухої речовини, а вміст редукованих цукрів не повинен перевищувати 0,25% сирої маси. Бульби сортують за однаковим розміром (для чипсів – 40–60 мм, для картоплі фрі – 60 мм і більше). Кількість вічок – 7–8 штук, глибина залягання – не більше 1,6 мм.

Вміст сухих речовин у бульбах, що ідуть на переробку забезпечує вихід готового продукту. Отже визначення кулінарного типу та придатності до переробки на картоплю фрі і чипси і стало метою наших досліджень.

Лабораторні дослідження проведено відповідно до загальноприйнятих методик: визначення редукованих цукрів за допомогою пікринової кислоти, визначення вмісту в бульбах сухих речовин термостатно-ваговим методом, визначення кулінарно-споживчого типу та придатності на картоплю фрі і чипси, визначення морфологічних показників.


Full Text: PDF