Остання редакція: 2023-10-18
Тези доповіді
Соя (Glycine max (L.) Merrill) є цінною білково-олійною культурою, яка має широкий спектр використання в кормовиробництві, харчовій промисловості, для технічних цілей та в медицині. В останні роки соя міцно утримується в сівозміні українських аграріїв. Вона залишається однією з цінних культур в товарному сільськогосподарському виробництві, завдяки рентабельності, високій продуктивності та цінним якісним показникам (вмісту олії та білка). Це гарний попередник, який завдяки бульбочковим бактеріям накопичує азот у ґрунті. Сою вирощують в усіх ґрунтово-кліматичних зонах України. У 2022 році в Україні, з площі 1,5 млн. га, зібрано 3,6 млн. т сої. Середня урожайність сої становила 2,4 т/га. Найвищу врожайність отримано у Тернопільській області – 2,9 т/га. Зважаючи на глобальні зміни клімату, особливого значення набуває добір сортів відповідно до конкретних ґрунтово-кліматичних умов з високим генетичним потенціалом продуктивності та реалізації фотосинтетично-активної радіації, підвищеною посухостійкістю, жаростійкістю, морозостійкістю, зимостійкістю, стійкістю до хвороб та шкідників.