Розмір шрифту:
‘НІЖИНСЬКИЙ МІСЦЕВИЙ’ ОГІРОК У НАУКОВО-ПРАКТИЧНІЙ СПАДЩИНІ ІВАНА МИХАЙЛОВИЧА ЖОВНЕРА (1938-2009) (ДО 85-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ)
Остання редакція: 2023-10-18
Тези доповіді
Стародавній місцевий сорт огірка народної селекції ‘Ніжинський місцевий’ був і залишається еталоном засолювального типу, на його основі упродовж кількох століть розвивався традиційний місцевий засолювальний промисел. Значний внесок у справу збереження сорту, популяризації промислу у 80-х – на початку 90-х років минулого сторіччя зробив Іван Михайлович Жовнер (нар. 10 жовтня 1938 р.), який з травня 1982 р. по березень 1994 р. працював на посаді заступника директора з наукової роботи Селекційно-дослідної станції «Маяк» Всесоюзного науково-дослідного інституту селекції і насінництва овочевих культур (тепер – Дослідна станція «Маяк» Інституту овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України). До часу діяльності в установі, І. М. Жовнер уже, працюючи на різних посадах (заступника генерального директора Ніжинського виробничо-аграрного об’єднання по сільському господарству, начальника відділу Чернігівського об’єднання плодоовочевого господарства, будучи у той час аспірантом-заочником Харківського сільськогосподарського інституту), займався проблематикою розвитку ніжинської огіркової зони, заготівлі і переробки плодів.
Full Text:
PDF