Наукові конференції України, Міжнародна науково-практична конференція «100 -річчя формування національних сортових рослинних ресурсів України»

Розмір шрифту: 
НУТ (CICER ARIETINUM L.) У ПІВНІЧНОМУ РЕГІОНІ УКРАЇНИ: ПЕРСПЕКТИВИ ІНТРОДУКЦІЇ ТА СЕЛЕКЦІЇ НОВИХ ГЕНОТИПІВ
Д. Б. Рахметов, О. П. Бондарчук, С. О. Рахметова

Остання редакція: 2023-10-18

Тези доповіді


Для забезпечення сталого розвитку  рослинництва та підвищення стійкості та продуктивності вирощуваних сільськогосподарських культур важливе значення має  пошук та мобілізація  нових, маловідомих, малопоширених, нетрадиційних рослин з високим адаптивним потенціалом, а також кількісними та якісними характеристиками вирощуваної рослинницької продукції. Використання генотичного різноманіття цінних сільськогосподарських рослин для створення нових форм та сортів і впровадження їх у виробництво дозволить вирішити ряд важливих питань сьогодення, попередивши можливу сировинну кризу викликану кліматичними змінами та стрімким зростанням населення на планеті.

До стратегічно важливіших продовольчих рослин світу відноситься нут (Cicer arietinum L.). Насіння рослин характеризується високою харчовою цінністю, є основним джерелом білка в країнах, що розвиваються, і культура займає третє місце за обсягом споживання, а також за значимістю. Насіння нуту  містить близько 35% білку, понад 5% олії, що покращує його харчові якості. Воно багате на вуглеводи, містить необхідні вітаміні,  мінеральні речовини. Відомо, що його посівні площі у світі становлять 17,8 млн га з обсягом виробництва 17,2 млн тон насіння. В Україні посівні площі нуту складали близько 70 тис. га.


Full Text: PDF