Остання редакція: 2023-10-18
Тези доповіді
Нут відноситься до групи найбільш поширених зернобобових культур нашої планети. За посівними площами він займає третє місце після сої та квасолі. Незважаючи на це, його виробництво постійно зростає. Якщо у 2000 році його вирощували на площі 10,2 млн. га, в 2016 р. – 12,6 млн. га, то в 2018–2021 рр. вони досягли 14,8–17,8 млн. га. Спеціалісти стверджують, що така динаміка росту продовжиться і в наступні роки. Стабільне збільшення виробництва насіння обумовлене низкою позитивних сторін культури. По-перше, це надзвичайно цінний продукт харчування. Оптимальне поєднання високоякісного білка, олії, мікроелементів, харчових волокон, інших біологічно активних компонентів дає можливість замінити з користю для здоров’я молочно-м’ясні продукти й підтримувати раціони людей на оптимальному рівні за значної економії коштів. Одержані на основі насіння нуту продукти харчування відносять до так званих функціональних, споживання яких забезпечує лікувально-профілактичний ефект. Організація Об’єднаних Націй та продовольча організація ФАО вважають, що в перспективі на основі нуту і сочевиці буде формуватися продовольча безпека нашої планети.