Наукові конференції України, Міжнародна науково-практична конференція «100 -річчя формування національних сортових рослинних ресурсів України»

Розмір шрифту: 
РОЛЬ ТА МІСЦЕ СИСТЕМИ З ОХОРОНИ ПРАВ НА СОРТИ РОСЛИН В НОВИХ ЕКОНОМІЧНИХ УМОВАХ
О. А. Скубій

Остання редакція: 2023-10-18

Тези доповіді


Державне сортовипробування було зароджене ще у далекому 1923 році, за свою столітню історію система пройшла довгий шлях становлення і трансформації від Всеукраїнської спілки насінництва до Українського інституту експертизи сортів рослин (далі УІЕСР), який біло створено у 2002 році. За час свого існування система з охорони прав на сорти рослин забезпечувала стабільність галузі рослинництва, як складової продовольчої безпеки країни та в кожний окремий період свого життя виконувала завдання, що відповідали сортової політиці.

Сільськогосподарське виробництво висуває обґрунтовані вимоги до нових сортів та гібридів, зокрема необхідність комплексного поєднання високого рівня продуктивності з якісними показниками та стійкістю до шкодочинних хвороб і шкідників, несприятливих, особливо стресових факторів середовища. Важливою умовою сьогодні стає не нарощування потенціалу продуктивності сорту, а підвищення його однорідності, стабільності, як за морфологічними ознаками, так і за господарськими показниками. Поповнення сортових ресурсів новими високоякісними сортами забезпечить як приріст врожаю, так і розширить асортимент рослинницької продукції.


Full Text: PDF