Наукові конференції України, Міжнародна науково-практична конференція «100 -річчя формування національних сортових рослинних ресурсів України»

Розмір шрифту: 
АГРОБІОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА НОВИХ СОРТІВ ГОРОШКУ ПОСІВНОГО ЯРОГО (VICIA SATIVA L.) ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ЕКСПЕРТИЗИ
І. В. Смульська, А. П. Іваницька, Т. М. Хоменко, С. М. Михайлик

Остання редакція: 2023-10-18

Тези доповіді


Кормові трави – велика група кормових культур, яка об’єднує багаторічні й однорічні та злакові трави. Їх широко використовують для згодовування у свіжому вигляді, заготівлі сіна, сінажу, силосу, штучно зневоднених кормів, створення культурних пасовищ і сіножатей. У структурі кормової площі вони займають 50–60%. Однорічні бобові трави та їх травосуміші широко вирощують на сіно, як компоненти в зеленому конвеєрі, а також для приготування сінажу й силосу.Горошок посівний – найпоширеніша однорічна бобова трава, яка займає найбільші площі. Вирощують її у лісостеповій та поліській зонах України та країнах Балтії у чистому вигляді та в сумішках на зелений корм. Значне поширення вики пояснюється її високою кормовою цінністю, різноманітним використанням (на зелений корм, сіно, зерно, силос), малою вибагливістю до родючості ґрунтів та коротким вегетаційним періодом, що дає змогу вирощувати її в зайнятих парах. За кормовою цінністю горошок не поступається багаторічним бобовим травам: 100 кг її повітряносухої маси  відповідає 46 корм. од. і містять 123 г перетравного протеїну на кожну кормову одиницю.

Full Text: PDF