Розмір шрифту:
РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ СОРТОВОГО МАТЕРІАЛУ ГРЕЧКИ ЇСТІВНОЇ (FAGOPYRUM ESCULENTUM MOENCH)
Остання редакція: 2023-10-18
Тези доповіді
Використовувані у виробництві сортові ресурси є першочерговим складником і обов’язковою умовою отримання необхідної кількості і відповідної якості продукції рослинництва в сучасних умовах господарювання. Створені вітчизняними та зарубіжними вченими і практиками сучасні сорти та гібриди будь якої із культивованих культур здатні майже в повній мірі задовольнити вимоги виробника. І питання часто ставиться вже у площині здатності виробничника задовольнити потреби наданого для вирощування сорту чи гібриду. В першу чергу за умовами правильного і оптимального режиму забезпечення поживними речовинами, а також наявність сприятливих погодно-кліматичних умов в період росту і розвитку. Щодо першого, то вся відповідальність покладається на виробника. Інша складова оптимуму життя рослини більш важка для контролю і має значну залежність від закладеного потенціалу стійкості до дії факторів середовища. Це в першу чергу важливо для культур надзвичайно чутливих до дії стрес-факторів, до яких належить гречка їстівна. Ця культура є традиційною для України і в певні роки займала понад 500 тис. га площі. Але біологічна залежність рівня врожайності від дії високих температур і недостатку опадів призвела до переведення гречки в ранг нішевих культур, експорту її з-за кордону, значних коливань ціни на гречану продукцію на вітчизняному ринку.
Full Text:
PDF