Розмір шрифту:
ПРОДУКТИВНІСТЬ НОВИХ СОРТІВ ПРОСА ПОСІВНОГО (PANICUM MILIACEUM L.)
Остання редакція: 2023-10-18
Тези доповіді
Просо є однією з цінних круп’яних культур. У світовому виробництві просо займає шосте місце після кукурудзи, рису, пшениці, ячменю, сорго та вирощується у багатьох країнах. Це викликано особливостями культури – найбільшим коефіцієнтом розмноження, високою посухостійкістю, солевитривалістю, стійкістю до хвороб, слабкою реакцією на строки сівби. Просо, за дотримання технології вирощування, дає часто вищий урожай, ніж інші круп’яні культури. В Україні середня врожайність проса знаходиться на рівні 2,0–3,5 т/га.Площі під просом в Україні в останні роки скорочуються, трохи більше, ніж втричі за три роки. Зокрема, в минулому році посівні площі під культурою зменшилися до 49,5 тис. га, тоді як в 2021 році сіяли 77,7 тис. га, а в 2020-му – 154,6 тис. га.
Full Text:
PDF