Розмір шрифту:
ВПЛИВ ПОГОДНИХ УМОВ НА ЗАГАРТУВАННЯ РОСЛИН СОРТІВ-ЕТАЛОНІВ ПШЕНИЦІ М’ЯКОЇ ОЗИМОЇ ТА ФОРМУВАННЯ ЇХ МОРОЗОСТІЙКОСТІ
Остання редакція: 2023-10-19
Тези доповіді
Зимовий період є одним із впливових на ріст і розвиток озимини. Під час зимівлі рослини озимих зернових, зокрема пшениці, за низької температури повітря різко знижують темпи росту та інтенсивність фізіологічних процесів, а тому є дуже вразливими до негативних чинників зимового періоду – низьких критичних температур та різких їх підвищень. Через несприятливі умови перезимівлі в різних регіонах України майже щороку гине багато посівів пшениці озимої. Морозостійкість – це здатність рослин переносити без незворотних шкідливих наслідків негативні температури. Незадовільний стан посівів озимих культур переконує в нагальній потребі проведення агротехнічних і селекційних досліджень у напрямі підвищення їх морозостійкості. В осінній період при зниженні температури повітря і ґрунту в озимих культур протікають складні фізіологічні процеси, що забезпечують підготовку їх до зимівлі, так зване загартування рослин. Загартування рослин в осінньо-зимовий період значно підвищує їх стійкість до негативного впливу погодних умов, які складаються протягом зими. Мета роботи – проаналізувати вплив погодних умов 2022/23 року на загартування рослин сортів-еталонів пшениці м’якої озимої та вивчити їх морозостійкість.
Full Text:
PDF