Наукові конференції України, ХІІІ МНПК «Селекція, генетика, сортовипробування та агротехнології культурних рослин: виклики та перспективи»

Розмір шрифту: 
ГОСПОДАРСЬКО-ТЕХНОЛОГІЧНІ ПОКАЗНИКИ ЯКОСТІ НАСІННЯ СОНЯШНИКУ ЗАЛЕЖНО ВІД ОСОБЛИВОСТЕЙ ГІБРИДУ ТА УМОВ ЗБЕРІГАННЯ
А. В. Бобер, С. Г. Кобезький, І. В. Дерев’янчук, О. О. Зінченко

Остання редакція: 2025-05-05

Тези доповіді


Соняшник є основною олійною культурою в Україні. Значення соняшнику, як олійної культури в Україні і світі все більше зростає. Це пояснюється цінними харчовими якостями культури, а також високим рівнем технологій вирощування і значною економічною доцільністю, як на внутрішньому ринку, так і за межами України. В сучасних умовах господарювання збільшення об’ємів виробництва олії з соняшнику можливе в більшій мірі через впровадження нових гібридів адаптованих до конкретних умов вирощування. Під час зберігання життєдіяльність насіння соняшнику змінюється в порівнянні з первинними якостями, через фізіологічні процеси, що змінюють технологічні показники якості та втрачається маса. Через це питання вивчення впливу особливостей гібриду та умов зберігання на господарсько-технологічні показники якості насіння соняшнику є доволі актуальною темою.

Мета роботи полягала в дослідженні впливу особливостей гібриду та умов зберігання на формування та збереженість господарсько-технологічних показників якості насіння соняшнику.


Full Text: PDF