Остання редакція: 2025-05-05
Тези доповіді
Пшениця озима – зернова культура, яка забезпечує продовольчу безпеку країни в ґрунтово-кліматичних умовах Правобережного Лісостепу та України в цілому, на основі стабільних урожаїв і валових зборів високоякісного зерна.
Господарсько-технологічні показники залежать від біологічних особливостей культури, грунтово-кліматичних умов певного регіону, агротехнічних прийомів технології вирощування, методів післязбиральної доробки зерна. Особливий вплив на формування якості зерна пшениці озимої мають генетичні особливості сорту, які визначають потенційну здатність рослин продукувати зерно із відповідними якісними показниками. У той же час вміст поживних речовин у зернівках одного і того ж сорту може змінюватися у широких межах залежно від погодних умов періоду вегетації.