Остання редакція: 2025-05-05
Тези доповіді
Продовольча та харчова безпека стала однією з найбільш складних глобальних проблем через стрімке зростання населення планети. Ситуацію ускладнюють кліматичні зміни, які спричиняють зростання абіотичних та біотичних стресів. Відсутність різноманіття – ще одна проблема, з якою ми стикаємося в нашій сучасній продовольчій системі. Дослідження малопоширених і недооцінених видів сільськогосподарських культур має вирішальне значення для подолання глобальної продовольчої безпеки.
Однією з таких перспективних культур є тетрагонолобус (Tetragonolobus purpureus Moench.) – тропічна бобова рослина з високим вмістом білка в насінні, яку часто називають «тропічною соєю». Цю овочеву культуру називають «супермаркетом одного виду» або «супермаркетом одного стебла», оскільки всі частини цієї рослини, включаючи боби, молоде насіння, квіти, листки, бульби та зріле насіння, можна вживати в їжу. Варто зазначити, що рослина також відрізняється високою харчовою цінністю. Зокрема, вона є важливим джерелом вітамінів (А і С), мінералів (кальцію і заліза), а також ерукової кислоти, поліненасичених жирних кислот і білків (30–45% з яких складають лектини).