Наукові конференції України, ХІІІ МНПК «Селекція, генетика, сортовипробування та агротехнології культурних рослин: виклики та перспективи»

Розмір шрифту: 
ОЦІНКА ЛІНІЙ ТРИТИКАЛЕ ОЗИМОГО ЗА ХЛІБОПЕКАРСЬКИМИ ВЛАСТИВОСТЯМИ ЗАЛЕЖНО ВІД РОКІВ ВИРОЩУВАННЯ
Н. В. Василенко, І. В. Правдзіва

Остання редакція: 2025-05-05

Тези доповіді


Підвищення якості зерна будь якої культури невід’ємно пов’язане з умовами вирощування, впливом біотичних, абіотичних, сільськогосподарських та виробничих чинників. Значний вплив на показники якості зерна має генотип сорту, тому велика увага приділяється селекції нових сортів зернових колосових культур, зокрема тритикале, з високою врожайністю, якістю та рядом інших господарсько-цінних ознак. Для забезпечення багатьох галузей харчової промисловості екологічно чистою оздоровчою сировиною, стабілізації врожайності й виробництва зерна та продуктивності тваринництва необхідно різносторонньо використовувати можливості притаманні культурі тритикале. На сьогодні недостатньо вивчено питання пов’язане з формуванням хлібопекарської якості зерна нових генотипів тритикале, що вказує на актуальність досліджень. Тому, метою роботи було оцінити нові селекційні лінії тритикале озимого за показниками хлібопекарської якості для урізноманітнення селекційного матеріалу та створення сортів різного цільового напрямку в умовах центрального Лісостепу України.

Дослідження проводили в Миронівському інституті пшениці імені В. М. Ремесла НААН України (МІП) на селекційному матеріалі урожаю 2019–2021 рр. Об’єктом дослідження слугували 21 лінія тритикале озимого і сорт-стандарт ‘Мироносець’. Визначення хлібопекарських властивостей (силу борошна (W), індекс конфігурації альвеограми (P/L), індекс пружності (P), індекс еластичності (Ie), обємний вихід хліба (VB) та загальну хлібопекарську оцінку (BE)) проводили у лабораторії якості зерна МІП відповідно до загальноприйнятих методик.


Full Text: PDF