Остання редакція: 2025-05-05
Тези доповіді
Створення сортів пшениці м’якої озимої з різною тривалістю вегетаційного періоду є критичним аспектом в забезпеченні стійкості до морозів в умовах змін клімату. Такі сорти мають значні варіації за рівнем морозостійкості. Оптимальний вибір сортів забезпечує не лише високу врожайність, а й знижує ризик втрат в умовах екстремальних температур. Досягнення стабільно високого рівня морозостійкості через використання сортів різної групи стиглості – важливий підхід до покращення адаптації сільськогосподарських культур за нестабільних кліматичних умов. Метою роботи було вивчення морозостійкості сортів пшениці м’якої озимої з різною тривалістю періоду вегетації для виявлення генотипів з високим проявом ознаки.
В 2023/24 р. у вегетаційних та лабораторних умовах Миронівського інституту пшениці імені В. М. Ремесла з використанням морозильних камер проведено оцінку морозостійкості сортів пшениці м’якої озимої. Критерієм визначення рівня морозостійкості слугував відсоток життєздатних рослин після проморожування їх у висівних ящиках за температури -18ºС, -20ºС і в проростках – -12,5ºС. Матеріалом для дослідження слугували сорти пшениці м’якої озимої миронівської та закордонної селекції з різною тривалістю вегетаційного періоду. За стандарт використовували сорт ‘Подолянка’.