Остання редакція: 2025-05-06
Тези доповіді
Соя культурна є найпоширенішим джерелом рослинного білка в кормових раціонах і разом з тим має великий потенціал продуктивності. Сучасні сорти сої ранньостиглої групи мають генетичний потенціал, що перевищує 6 т/га, але у виробничих посівах урожайність залишається в межах 2–4 т/га. Основним обмежуючим фактором є дефіцит нутрієнтів та вологи в момент цвітіння та чутливість окремих сортів до несприятливих умов середовища.
Метою нашого дослідження було встановлення реакції трьох ранньостиглих сортів сої ‘Ніагара’, ‘Рапсодія’ та ‘Кіото’ (фактор А) на позакореневе підживлення комплексами мікроелементів та стимуляторами росту (фактор Б) – Ерайз Р (1,2 л/га) та Атонік Плюс (0,2 л/га), що вносилися одноразово у фазу третього трійчастого листка (ВВСН 15).