Наукові конференції України, ХІІІ МНПК «Селекція, генетика, сортовипробування та агротехнології культурних рослин: виклики та перспективи»

Розмір шрифту: 
ВПЛИВ ПІСЛЯДІЇ ДЕСИКАНТІВ НА ЗБЕРЕЖЕНІСТЬ ПОСІВНИХ ЯКОСТЕЙ НАСІННЯ ТА УРОЖАЙНІСТЬ ЗЕЛЕНОЇ МАСИ ЩАВЛЮ КИСЛОГО
В. М. Несин, О. В. Хареба, О. В. Позняк

Остання редакція: 2025-05-06

Тези доповіді


Щавель кислий є однією із найпоширеніших, цінних ранньовесняних багаторічних рослин, що широко використовуються населенням. Основна цінність цієї рослини полягає в тому, що вона з’являється рано весною. У листках щавлю кислого міститься значна кількість вітамінів С, каротину, є вітаміни К і групи В, у ньому багато калію, з мікроелементів – високий вміст заліза.

Важливою особливістю щавлю кислого є неодночасне достигання насіння, що змушує вирізувати суцвіття вибірково вручну або механізовано скошувати при достиганні 70–80% рослин та проводити дозарювання насінників упродовж 10–15 діб. В останні роки для підсушування насінників і насіння інших сільськогосподарських рослин перед збиранням механізованим способом застосовується десикація. Це процес переджнивного підсушування рослин хімічними препаратами, що дозволяє пришвидшити достигання культури мінімум на 5–10 днів та покращити якість вирощуваного врожаю.


Full Text: PDF