Наукові конференції України, ХІІІ МНПК «Селекція, генетика, сортовипробування та агротехнології культурних рослин: виклики та перспективи»

Розмір шрифту: 
ДИНАМІКА НАКОПИЧЕННЯ РОЗЧИННИХ ЦУКРІВ У ВУЗЛАХ КУЩІННЯ ПШЕНИЦІ М’ЯКОЇ ОЗИМОЇ ЗА РІЗНИХ УМОВ ЗИМІВЛІ
С. В. Пикало, М. В. Харченко

Остання редакція: 2025-05-08

Тези доповіді


Досягти високого рівня морозостійкості озимих культур можливо лише за рахунок поповнення у вузлах кущіння запасів водорозчинних вуглеводів та амінокислоти проліну у процесі загартування рослин до кінця осінньої вегетації. Мета роботи – дослідити динаміку накопичення та витрат розчинних цукрів у вузлі кущіння сортів пшениці м’якої озимої протягом зимового спокою за різних гідротермічних умов. Дослідження проводили протягом 2020–2025 рр. в умовах Миронівського інституту пшениці імені В. М. Ремесла НААН України з початку припинення вегетації рослин і до її відновлення. Визначення вмісту розчинних цукрів у рослинах проводили за Починком. Погодні умови, які склалися в осінньо-зимовий період, були досить контрастними як за температурним режимом у період загартування рослин, так і впродовж всього зимового періоду. Одним з основних процесів, що зумовлює майбутній врожай пшениці озимої, є загартування рослин до несприятливих умов зимівлі. Гідротермічні умови загартування та зимового спокою у 2020/21 р. та 2023/24 р. були задовільними (під час проходження обох фаз загартування спостерігалися різкі коливання температури повітря), у 2021/22 р. та 2022/23 р. – сприятливими (температура повітря при обох фазах загартування рослин знижувалась поступово); у 2024/25 р. – незадовільними (середньодобова температура повітря переважно відповідала першій фазі загартування з різкими коливаннями до позитивних температур).

Full Text: PDF