Наукові конференції України, ХІІІ МНПК «Селекція, генетика, сортовипробування та агротехнології культурних рослин: виклики та перспективи»

Розмір шрифту: 
АГРОБІОЛОГІЧНИЙ ПІДБІР СОРТІВ ГРЕЧКИ ЇСТІВНОЇ ЗА АДАПТИВНИМИ ОЗНАКАМИ
О. В. Тригуб

Остання редакція: 2025-05-08

Тези доповіді


Гречка серед інших сільськогосподарських культур, задіяних у виробництві, займає особливе місце, хоч зараз у багатьох джерелах її називають «нішевою». За свою історію вона не раз переживала відродження і знову часи, коли інтерес до неї, а значить і вирощування, було справою справжніх цінителів і ентузіастів. Разом з тим, за історичними даними, в Україні вона вже давно стала національною культурою, а селяни – гречкосіями. Попит на гречану крупу в Україні завжди знаходиться на високому рівні, що викликано, як традиційністю вживання гречаної продукції, так і унікальними властивостями гречаного зерна: за вмістом білків, вітамінів, незамінних кислот, смаковими якостями. А останнім часом з’являються нові або не оправдано забуті продукти гречаного виробництва, які значно розширюють напрями вживання гречки. Гречка як рослина має також надзвичайні властивості створювати унікальні продукти такі, як загально визнаний найбільш цілющим і смачним, гречаний мед. Вона є незамінним компонентом екологічного конвеєра землекористування, як культура, яка не потребує отрутохімікатів при своєму правильному вирощуванні. Існує ціла низка медичних препаратів різних напрямів використання головним компонентом яких є гречкова рослина.


Full Text: PDF