Остання редакція: 2025-05-08
Тези доповіді
Однією із найцінніших олійних культур у світі є ріпак озимий, площі посівів під яким збільшились за останні десятиліття. З насіння цієї технічної культури виробляють харчову рослинну олію, високобілковий корм для тваринництва та біопаливо.
Проте із відведенням значних посівних площ під цю культуру зростає й чисельність та шкодочинність таких вузькоспеціалізованих видів фітофагів як ріпаковий пильщик, ріпаковий і капустяний білани, хрестоцвіті клопи (фаза 2–4 листків – утворення розетки) та ріпаковий квіткоїд, ріпаковий насіннєвий і капустяний стеблові прихованохоботники, хрестоцвіті клопи (фаза бутонізації).
Пошкодження цими фітофагами рослин ріпаку озимого унеможливлює отримання високих врожаїв культури, знижуючи його в середньому на 20–25%. За сприятливих метеорологічних умов для розвитку і поширення фітофагів втрати врожаю можуть сягати до 50% і більше з одночасним погіршенням його якості.