Наукові конференції України, Міжнародна науково-практична конференція «Сучасний стан та гармонізація назв культурних рослин у системі UPOV»

Розмір шрифту: 
Систематичне положення Pseudotsuga menziessi (Mirb.) Franco
М. О. Андрійко

Остання редакція: 2017-12-04

Тези доповіді


Протягом тривалого періоду таксономічне положення роду Pseudotsuga для ботаніків не було однозначним і потребувало суттєвих уточнень. Так, деякий час його відносили до сосен, потім – до ялин, секвой, тсуг, але насамкінець він був виділений в самостійний рід, до якого спочатку включали 18 видів, 12 з яких відносили до північноамериканських і 6 – до азійських. Проте згодом систематики внесли уточнення й в кількісний склад цього роду, внаслідок чого нині рід нараховує лише 5 видів, в тому числі 2 північноамериканських (Pseudotsuga macrocarpa (Vasey) Mayer, Pseudotsuga menziesii (Mirb.) Franco) і 3 азійських (Pseudotsuga brevifolia W.C. Cheng & L.K. Fu, Pseudotsuga forrestii Craib, Pseudotsuga sinensis Dode). В Європі у колекціях ботанічних садів та дендропарків трапляються не всі види роду. Найбільш поширеною є Pseudotsuga menziesii, яку з 1826 року, протягом майже півстоліття називали дугласією на честь англійського ботаніка Девіда Дугласа. Назву «псевдотсуга» дано рослині французьким ботаніком Каррьєром у 1867 році. Завдяки Девіду Дугласу цю рослину у 1828 році було введено у культуру в Європі і вона швидко стала розповсюджуватись в садах і парках, а в деяких місцях стала важливою лісовою культурою.

Станом на початок XXI ст. в Україні в спеціалізованих дендрологічних виданнях рід розташований за системою, яка ґрунтується на роботах А.Л. Тахтаджяна (1978) та A.Rehder (1949) і за      ймає таке таксономічне положення:

ВІДДІЛ ГОЛОНАСІННІ – PINOPHYTA

КЛАС ХВОЙНІ – PINOPSIDA

ПОРЯДОК СОСНОВІ – PINALES

РОДИНА СОСНОВІ – PINACEAE

Рід Псевдотсуга – Pseudotsuga

ВИД – Pseudotsuga menziesii

 

За даними М.А. Кохна (2001) зустрічається лише 1 вид - Pseudotsuga menziesii та одна її різновидність – var. glauca. У культурі знайшли широке застосування декоративні культивари 'Laeta', 'Fastigiata', 'Pendula', 'Caesia', 'Glauca Pendula'.

Отже, за системою Тахтаджяна та Редера вид відноситься до відділу Голонасінні, класу Хвойні, порядку Соснові, родини Соснові, роду Псевдотсуга, виду Псевдотсуга Мензіса.

 


Full Text: PDF