Наукові конференції України, Міжнародна науково-практична конференція «Сучасний стан та гармонізація назв культурних рослин у системі UPOV»

Розмір шрифту: 
Назви на позначення типів лісу в системі термінів української термінології лісівництва
О. Б. Бурковська

Остання редакція: 2017-11-15

Тези доповіді


В українській терміносистемі лісівництва важливе місце займає термін ліс. Від основи цього терміна з допомогою різних способів утворено велику кількість терміноодиниць на позначення понять лісівництва. В українській термінології лісівництва (УТЛ) зафіксовано 1145 термінів, складником яких є основа ліс- або сам термін ліс як компонент складених терміносполучень (43% від загальної кількості термінів УТЛ).

Термін ліс утворює словотвірне гніздо (ліс → лісівник → лісівничий, лісівницький тощо), належить до складних термінів, де першим компонентом є основа ліс- (лісостан, лісосіка, лісозахист тощо) та аналітичних термінів (тип лісу, високостовбурний ліс, вільхові ліси, вічнозелені ліси). Названі терміноодиниці об’єднуються в гіперо-гіпонімні парадигми, які входять до тематичних груп на позначення понять лісівництва. Значення терміна ліс є семантичною основою для творення нових термінів та структурним компонентом термінів, що входять до УТЛ.


Full Text: PDF