Наукові конференції України, Міжнародна науково-практична конференція «Сучасний стан та гармонізація назв культурних рослин у системі UPOV»

Розмір шрифту: 
Таксономія видів роду Cаnnabis та історія її систематики
В. М. Кабанець

Остання редакція: 2017-11-15

Тези доповіді


Коноплі посівні (Cannabis sativa L.) – унікальна сільськогосподарська культура як з біологічної точки зору, так і відносно господарського використання. Для конопель характерні статевий та екологічний поліморфізм за морфологічними ознаками, вміст специфічних рідкісних хімічних речовин – канабіноїдних сполук, ефірних олій та цінних для людського організму жирних кислот. Коноплі широко розповсюджені як в культурі, так і в дикому стані.

Коноплі взагалі відносяться до луб’яних культур. У стеблі формуються два типи різноякісних за природою походження і цінністю волокон – первинне і вторинне. Крім того, коноплі можна віднести до олійних культур, насіння якої містить більше 30% олії. Нині спостерігається тенденція до вирощування конопель з метою отримання товарного насіння, що користується великим попитом.

Незважаючи на давню історію вирощування цієї культури до сьогодні існує проблема систематики і філогенезу конопель. Серед ботаніків відсутнє єдине трактування і класифікація цієї рослини. Протиріччя існують щодо поділу роду на біологічні види і належності його до певного порядку.

 


Full Text: PDF