Наукові конференції України, Міжнародна науково-практична конференція «Сучасний стан та гармонізація назв культурних рослин у системі UPOV»

Розмір шрифту: 
Фітономія та сучасний стан таксономії лаванди (Lavandula L.)
Р. І. Кременчук

Остання редакція: 2017-11-15

Тези доповіді


Рід Лаванда – Lavandula L. відноситься до Порядку Губоцвіті (Lamiales) родини глухокропивових (Lamiaceae). Якщо Карл Лінней в XVIII столітті виділяв всього чотири види лаванди то за різними оцінками і класифікаціями ХХІ століття цей рід включає в себе від 25 до 39 видів. А враховуючи підвиди і міжвидові гібриди, то загальна кількість таксонів у межах роду Лаванда сягає 90 таксонів.

В Україні і країнах СНД переважно вирощували лаванду вузьколисту – L. angustifolia Mill.  Диплоїдний набір маленьких і візуально однакових хромосом складає 2n = 50. У більш ранній науковій літературі в різні періоди цей вид був відомий як лаванда колосиста (колоскова, колосова) – L. spica L.; лаванда справжня – L. vera DC.; лаванда лікарська – L. officinalis Mill.; лаванда піренейська (англійська) – L. pyrenaica DC.

Використання дикорослих популяцій лаванди в якості лікарських та ароматичних рослин відомо з часів Стародавнього Риму. Як культурну ароматичну і лікарську рослину, лаванду стали вирощувати в країнах південної та південно-західної Європи з кінця XVI століття.


Full Text: PDF