Наукові конференції України, Міжнародна науково-практична конференція «Сучасний стан та гармонізація назв культурних рослин у системі UPOV»

Розмір шрифту: 
Упорядкування назв таксонів у Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в України
В. М. Меженський

Остання редакція: 2017-11-15

Тези доповіді


Світова спільнота розробила номенклатурні кодекси, що стосуються назв рослин у широкому сенсі ("International Code for Nomenclature for algae, fungi and plants", МКН) взагалі та культурних рослин ("International Code of Nomenclature for cultivated plants", МКНКР). Перший регулює назви таксонів, другий назви ґрексів, культиварів і Груп культиварів. З метою охорони прав селекціонерів підписано Міжнародну конвенцію з охорони нових сортів рослин ("International convention for the protection of new varieties of plants", Конвенція UPOV), що підняло номенклатуру рослин до рівня міжнародного права. Україна є членом UPOV і, для забезпечення виконання Конвенція UPOV, прийняла відповідні законодавчі акти, зокрема Закон України "Про охорону прав на сорти рослин" та Постанову КМУ "Положення про Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні".

У Законі України дається визначення поняття ботанічного таксону, як "таксономічної категорії, встановленої для відособленої групи рослин, споріднених між собою спільністю ознак, властивостей" і сорту, як "окремої групи рослин… в рамках нижчого із відомих ботанічних таксонів (рід, вид, різновидність)". Для реєстрації сорту подається заявка із зазначенням ботанічного таксону (латинською і українською мовами) і запропонованою назвою сорту. Отже, Державний реєстр сортів рослин (ДР) повинен містити інформацію про сорти і таксони до яких вони належать.


Full Text: PDF