Наукові конференції України, Міжнародна науково-практична конференція «Сучасний стан та гармонізація назв культурних рослин у системі UPOV»

Розмір шрифту: 
Класифікація Callistephus chinensis (L.) Nees та сортове різноманіття
О. І. Рудник-Іващенко, Л. О. Шевель

Остання редакція: 2017-11-15

Тези доповіді


Велика різноманітність морфологічних і декоративних ознак викликало необхідність класифікації численних садових груп і сортів калістефусу китайського, для полегшення роботи квітникарів з визначення і опису сортів. Спроби класифікації робили давно. Найбільш повною і зручною була класифікація, розроблена Н.А. Петренко. В основу цієї класифікації покладено ознаки будови і форми куща, форма і будова суцвіть, форми квіток, а також деякі господарські властивості.

У 2006 р. в Україні виникла потреба в розробці нової методики експертної оцінки новостворених сортів на відмітність, однорідність та стабільність, в яку ввійшла розширена класифікація сортів калістефусу китайського.

За цією класифікацією весь відомий асортимент калістефусу китайського об'єднаний в три великі класи: трубчастий, перехідний та язичковий.

Класи поділені за ознакою будови суцвіть на 11 типів, які в свою чергу включають 46 сортотипів, що відрізняються один від одного не тільки будовою суцвіть, але їх формою, розміром, а також формою квіток, загальним виглядом рослин, тобто їх висотою і формою (габітусом рослин). Сорти в межах сортотипів різняться тільки забарвленням.


Full Text: PDF