Наукові конференції України, Міжнародна науково-практична конференція «Сучасний стан та гармонізація назв культурних рослин у системі UPOV»

Розмір шрифту: 
Огляд класифікації роду Morus L.
Л. В. Сухомлин

Остання редакція: 2017-11-15

Тези доповіді


Шовковиця або тутовик (Morus) - багаторічна деревна рослина з родини тутових. Назва родини пов'язана з використанням листків одного з видів для відгодівлі гусениць тутового шовкопряда.

Шовковиця є однією з найцікавіших таксономічних груп. Систематика роду Morus пройшла низку етапів встановлення. Протягом цих етапів, у процесі визначення та вивчення роду Morus окремими дослідниками, число видів шовковиці то значно розширювалося, доходячи до 120, то зменшувалося до 2– 3 видів. Так, за систематикою роду Morus, запропонованою Бюро (A.E. Bureau), біла шовковиця (M. alba L.) налічує 16 різновидів. Схема Бюро є недосконалою, оскільки в ній в один вид об'єднані форми, що різко відрізняються за будовою генеративних органів і мають різні ареали поширення. Існує інша крайність - доведення числа видів до 100 і більше. При цьому в розряд видів часто потрапляють існуючі в шовковиці часті модифікації. На сьогодні загальноприйнятою є систематика японського дослідника Коїдзумі (G. Koidzumi), який у своїй роботі «Synopsis Specierum Generis Mori» (1923 р.) встановив як достовірно відомі 24 види шовковиці. Це кормові, плодові і декоративні рослини, що представляють в господарських цілях різну цінність. З різноманіття видів тільки M. alba, M. bombycis, M. kagayamae використовують в основному для вирощування тутового шовкопряда.


Full Text: PDF