Наукові конференції України, V інтернет-конференція молодих учених «Генетика та селекція сільськогосподарських культур – від молекули до сорту»

Розмір шрифту: 
ОПТИМІЗАЦІЯ ЕЛЕМЕНТІВ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ МІСКАНТУСУ В УМОВАХ ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ
О. І. ПРИСЯЖНЮК, О. М. ГОНЧАРУК

Остання редакція: 2021-09-21

Тези доповіді


Міскантус перспективна для України культура, що потребує уточнення елементів технології та адаптації її до умов нашої країни.

Застосування адсорбенту позитивно вплинуло на формування висоти головного пагону рослин міскантусу з самого початку його розвитку навесні. Так, цей агрозахід сприяв формуванню висоти головного пагону на рівні 20,1-21,1 см, коли на варіантах без адсорбенту висота рослин в фазу 3 листки була відповідно до 19,4 см. Такі відмінності, на нашу думку, спричинені перш за все кращим забезпеченням рослин міскантусу вологою.

Також на 15.08, на варіантах обробки рослин Гуматом калію+Антистресант АміноСтар, на фоні адсорбенту формувалась висота рослин 210,3 см а використання даних препаратів на фоні внесення АЗОФОСФОРИНУ забезпечило отримання рослин висотою 214,5 см. На контрольних варіантах без впливу досліджуваних факторів була отримана висота головного пагону 198,0 см.

За застосування адсорбенту створювались кращі умови для розвитку листків міскантусу від початку їх вегетації. А от в фазу виходу рослин в трубку на контрольних варіантах без заходів впливу ми отримали площу листкової поверхні рослин на рівні 39,7 тис. м2/га, а в той час як кращими були варіанти застосування інокуляції Азофосфорином на фоні внесення адсорбенту та використання для позакореневого підживлення Гумат калію+Антистресант АміноСтар. За таких умов комбінації препаратів площа листкової поверхні в фазу виходу в трубку була 51,0 тис. м2/га.

Досліджено, що на варіантах без застосування Азофосфорину рослини міскантусу відреагували істотно на позакореневе підживлення їх Гуматом калію та АміноСтар і вміст хлорофілів а зріс з 2,00 мг/кг до 2,50 мг/кг, а от у випадку застосування Азофосфорину спостерігали зростання концентрації хлорофілу на 0,3-0,15 мг/кг за додаткового застосування Гумат калію та Антистресант АміноСтар, як окремо так і в комплексі.

Максимальні індивідуальні параметри урожайності міскантусу формувались за використання Азофосфорину та застосування вологоутримувача – 236-240 г/рослину. А от застосування позакореневого підживлення було не ефективним і відмінності в рівні продуктивності індивідуальних рослин носили радше тенденційних характер а ніж були закономірностями. Найбільшу урожайність в досліді сформували рослини міскантусу на варіанті застосування Азофосфорину, адсорбенту та позакореневого підживлення Гумат калію (Гуміфілд) 50 г/га+Антистресант АміноСтар, 1,0 л/га – 7,92 т/га, в той же час як на чистому контролі отримано лише 5,84 т/га.

 


Ключові слова


міскантус гігантський; маргінальні ґрунти; обробіток ґрунту; вологоутримувач; позакореневе підживлення

Full Text: PDF