Наукові конференції України, V інтернет-конференція молодих учених «Генетика та селекція сільськогосподарських культур – від молекули до сорту»

Розмір шрифту: 
ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ ПРОСА ПРУТОПОДІБНОГО ЗА ВИРОЩУВАННЯ НА МАРГІНАЛЬНИХ ЗЕМЛЯХ ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ
О. І. ПРИСЯЖНЮК, В. В. МУСІЧ

Остання редакція: 2021-09-21

Тези доповіді


Просо прутоподібне – нова для України культура, елементи технології вирощування якої варто розробляти та адаптувати до місцевих умов. Причому концепція вирощування біоенергетичних культур на малопродуктивних землях потребує отримання нових знань щодо особливостей їх росту та розвитку.

Встановлено, що розкислення ґрунту істотно не впливало на формування кількості рослин проса прутоподібного. Максимальні значення були у варіантах внесення MaxiMarin гранульований в поєднанні з Гумат калію (Гуміфілд) 50 г/га та Антистресант АміноСтар, 1,0 л/га. За таких умов густота рослин проса прутоподібного становила 20-21 шт.м.п. та це означає що рослини потрапили в умови хорошого забезпечення вологою.

Застосування адсорбенту MaxiMarin гранульований сприяло більш інтенсивному відростанню рослин на початку вегетації. А от внесення Гумату калію сприяло збільшенню висоти рослин на 5-15 см, а комбіноване внесення Гумату калію (Гуміфілд) 50 г/га + Антистресанту АміноСтар, 1,0 л/га сприяло формуванню на 10-15 см вищих рослин в фазу виходу в трубку.

Варіанти внесення адсорбенту MaxiMarin гранульований та позакореневого підживлення гуматами позитивно позначились на висоті рослин на більш пізніх етапах. Так, максимальні по досліду показники висоти в фазу цвітіння були за позакореневого підживлення Гумат калію (Гуміфілд) 50 г/га + Антистресант АміноСтар, 1,0 л/га – 180 см.

Встановлено, що основний вплив на формування більшого числа пагонів проса прутоподібного чинили варіанти застосування вологоутримувача MaxiMarin гранульований в поєднанні з подальшим позакореневим підживленням гуматами Гумат калію (Гуміфілд) та Антистресант АміноСтар. А тому закономірно можна припустити що за даних умов рослини найкраще почувались в плані формування вегетативної частини та накопичення біомаси.

Продуктивність проса прутоподібного другого року вегетації була на 41 % вище порівняно з першим роком. Максимальну урожайність отримано нами за використання вологоутримувача MaxiMarin гранульований в поєднанні з подальшим позакореневим підживленням гуматами. Так, визначено, що на варіанті застосування адсорбенту MaxiMarin гранульований та позакореневого підживлення Гумат калію (Гуміфілд) 50 г/га + Антистресант АміноСтар, 1,0 л/га – урожайність становила 3,77-3,83 т/га. Заходи з розкислення ґрунту не значно позначились на зміні врожайності і різниця між варіантами з та без застосування вапна склала в середньому 0,05 т/га.

Максимальний вміст клітковини в листках та стеблах був за умови застосування адсорбенту MaxiMarin гранульований та позакореневого підживлення Гумат калію (Гуміфілд) 50 г/га + Антистресант АміноСтар, 1,0 л/га – 56,3 та 56,6 % відповідно.

Окремо варто звернути увагу на варіанти де вносили в ґрунт вапно 25 % від потреби. Так, вміст золи в листках на варіанті без застосування вапна був 8,6 %, а в стеблах відповідно 3,8 %. В той же час на варіанті застосування вапна вміст золи в листках рослин проса прутоподібного становив 6,0 %, а в стеблах – 2,6 %. Що на нашу думку пов’язано з тим, що за зниження рН нижче 5,5 різко підвищується доступність алюмінію та марганцю. А ці елементи не тільки легко поглинаються та накопичуються в рослині, а й концентруються в золі.


Ключові слова


просо прутоподібне; маргінальні ґрунти; розкислення ґрунту; вологоутримувач; позакореневе підживлення

Full Text: PDF