Наукові конференції України, V інтернет-конференція молодих учених «Генетика та селекція сільськогосподарських культур – від молекули до сорту»

Розмір шрифту: 
ЕФЕКТИВНІСТЬ АГРОЗАХОДІВ ПО ДОГЛЯДУ ЗА ПЛАНТАЦІЯМИ MISCANTHUS GIGANTEUS В УМОВАХ ПРАВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ
О. І. ПРИСЯЖНЮК, С. В. ПЕНЬКОВА

Остання редакція: 2021-09-21

Тези доповіді


В сучасній біоенергетиці значну увагу приділено отриманню відновлювальних видів палива за допомогою вирощування біосировини. При цьому міскантус гігантський є досить новою, але перспективною для України культурою.

Відповідно метою роботи було дослідження ефективності елементів технології вирощування міскантусу (Miscanthus giganteus).

Дослідження проводиться в 2020-21 роках на Білоцерківській дослідно-селекційній станції. Досліджується весняне підживлення: аміачна селітра (N 24 кг/га) + сульфат амонію (S 6 кг/га) та аміачна селітра (N 24 кг/га); позакореневе застосування регуляторів росту у фазу 3-5 листків та через 14 діб: Вермісол, 8 л/га; Гуміфілд ВР-18, 0,4 л/га; підживлення Квантум Аміномакс у дозі 0,5л/га у фазу 3-5листків з повтором через 14 діб.

Нами досліджено використання органічних регуляторів росту та мікродобрив з амінокислотами для позакореневого підживлення та внесення незначних доз азоту та сірки для весняного підживлення. Польові дослідження в умовах Білоцерківської дослідно-селекційної станції Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН протягом 2020–2021 років показали, що позакореневе підживлення органічними регуляторами росту на основі гумінових кислот та комплексним мікродобривом з амінокислотами мало позитивний вплив на динаміку формування висоти рослин, площі листової поверхні та маси рослин. Позакореневе підживлення запропонованими добривами забезпечило вищу урожайність біомаси міскантусу гігантського, вищий вихід твердого біопалива та енергії з гектара.


Ключові слова


ріст і розвиток міскантусу; позакореневе підживлення; регулятори росту; мікродобриво

Full Text: PDF