Розмір шрифту:
Спельта. Зарубіжний досвід вирощування та використання культури
Остання редакція: 2017-04-10
Тези доповіді
Пшениця спельта (Triticum spelta L.) – гексаплоїдний вид плівчастої пшениці, що має аналогічний м’якій пшениці геномний склад. Наявність навколозерної плівки є одночасно недоліком та плюсом культури, адже плівка захищає зернівки від грибкових захворювань, допомагає довгий період зберігати поживні речовини та свіжість зерна. З агрономічної точки зору, спельті характерні пізніший, порівняно з озимою пшеницею, період дозрівання, менша вибагливістю до родючості ґрунту, що дозволяє культивувати її в більшості районів, де вирощується озима пшениця. Популярність спельти пов’язується з її цінними харчовими та смаковими якостями, адже в зерні цього, витісненого промисловими сортами пшениці виду, міститься значна кількість білка – 14–21 % який, в свою чергу, значною мірою відрізняється від глютену сучасних пшениць, що викликає алергію в 0,9 % дорослих та 0,6 % дітей.
Full Text:
PDF