Наукові конференції України, V МН-ПК молодих вчених «НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
Застосування біологічних препаратів для захисту гарбузів від хвороб
О. Ю. Мельник

Остання редакція: 2017-04-10

Тези доповіді


Гарбуз – цінний дієтичний продукт харчування. Його споживають у сирому (м’якоть, сік), вареному та пареному вигляді, солять, маринують тощо. Найціннішими є плоди з жовтим чи оранжевим м’якушем, що багаті на каротин (більше ніж у моркви). М’якуш містить 4–8 % цукру, значну кількість вітамінів (С, В, В2, В5, В9, Е, РР, D та ін.), білка, целюлози, фітонцидів. Вміст мінеральних солей – на рівні 0,4–0,8 %. Завдяки гармонійному поєднанню вуглеводів, білків, мінеральних солей і ферментів гарбуз добре засвоюється організмом. Гарбуз – справжня мініатюрна аптечка. Страви з м'якуша (понад 300 видів) гарбуза рекомендують для лікувального та профілактичного харчування, оскільки в ньому багато легкозасвоюваної клітковини, солей заліза, міді, фосфору, магнію, калію, кобальту та ін. що підвищує імунітет організму. Вони корисні при лікуванні атеросклерозу, порушенні обміну речовин, хворобах нирок, серця, кишківника, печінки (відновлює антитоксичну функцію). Завдяки значному вмісту пектину ці страви сприяють виведенню холестерину. Сік гарбуза корисний при фізичній та розумовій втомі, має заспокійливу дію на нервову систему, покращує сон. З гарбуза виготовляють також повидло, варення, цукати, соки. У насінні є 40–52 % харчової олії, яка за якістю не поступається кращим сортам рослинної олії. Насіння і олія теж мають лікувальні властивості.

Full Text: PDF