Розмір шрифту:
Мікофлора зерна пшениці озимої в Поліссі України
Остання редакція: 2017-04-10
Тези доповіді
Пшениця є однією з найдавніших і розповсюджених культур на земній культур – вона була відома вже приблизно 6,5 тис. років до н.е. Загальна посівна площа пшениці озимої в світі становить близько 240 млн га. Пшениця є основною хлібною культурою, що вирощується в Україні, якими б не були погодні та економічні умови. Вона займає в Україні перше місце за посівними площами і є головною продовольчою культурою. Зерно пшениці широко використовується в тваринництві, в харчовій промисловості, проте основне його призначення - забезпечення людей хлібом і хлібобулочними виробами. Тому особливу увагу потрібно приділяти його якості, в тому числі наявності прихованої інфекції, яка не тільки може призводити до погіршення посівних якостей насіння, але й накопиченню токсинів. Загалом нараховують 11 мікотоксинів, небезпечних для здоров’я людей і тварин, які продукуються збудниками хвороб пшениці. До них, зокрема відносяться збудники фузаріозу та альтернаріозу. Особливої уваги потребують партії зерна, які використовуються для виготовлення дитячого харчування та продуктів швидкого приготування, що не потребують варіння. В зв’язку з цим важливим є встановлення зараженості зерна грибними патогенами. З цією метою нами проведено фітопатологічний аналіз зразків зерна пшениці озимої врожаю 2015 та 2016 років, відібраних у господарствах Полісся України (Чернігівська обл.). Визначення видів грибів, що колонізували зерно, здійснювали згідно з ДСТУ 4138-2002.
Full Text:
PDF