Розмір шрифту:
Щільність колоса гібридних популяцій Triticum aestivum/Triticum spelta
Остання редакція: 2017-04-11
Тези доповіді
Пшениця є основною хлібною культурою України. В умовах сучасних ринкових відносин урожайність зерна та якість вирощеної продукції відіграють важливу роль як для аграріїв, так і для країни в цілому. Саме тому низкою науково-дослідних установ постійно ведеться селекційна робота зі створення високоврожайних, стійких до біотичних та абіотичних чинників навколишнього середовища та з високою якістю зерна сортів пшениці. Ефективність генетичного поліпшення сортів неможливе без наявності донорів селекційних ознак. Одним із таких донорів може бути пшениця спельта (Triticum spelta L.), яка є древнім, майже зниклим видом пшениці. Вона належить до плівчастих гексаплоїдних (2n=6х=42) пшениць. Має геномний склад аналогічний пшениці м’якій (ABD). Спельта характеризується високим вмістом білка (до 25 %) та клейковини (біля 50 %), містить практично всі поживні речовини, які потрібні людині, в гармонійному і збалансованому складі.
Full Text:
PDF