Наукові конференції України, V МН-ПК молодих вчених «НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
Сорти джерела цінних ознак черешні для селекції на адаптивність
С. В. Долгова

Остання редакція: 2017-04-11

Тези доповіді


Черешня (Сerasus avium Moench.) відзначається раннім достиганням і досить високою поживною цінністю плодів. Вона належить до культур з високим біологічним потенціалом продуктивності, але через вплив різних факторів у річному циклі розвитку не всі сорти можуть повністю його реалізувати в кінцевий продукт – урожай. За останні роки основними дестабілізуючими чинниками, які негативно впливали на рослини, були: ранньоосінні заморозки та зимові морози, тривалі відлиги та різкі перепади температури в осінньо-зимовий період, заморозки і тривале похолодання навесні, інтенсивний розвиток грибних хвороб. Це призводило до зниження врожайності та якості плодів. Тому виділення адаптивних сортів черешні є актуальним завданням. Об’єктами досліджень були 375 сортів і відбірних форм черешні, серед них 115 (або 85 %) – сорти українського походження, 20 інтродукованих з Росії, Чехії, Франції, США, Канади, Німеччини та відбірні форми селекції дослідної станції. Оцінювання їх стійкості за основними господарсько-біологічними показниками проводили за методиками первинного сортовивчення і державного сортовипробування протягом 2011–2015 рр. у насадженнях Державного підприємства «Дослідне господарство «Мелітопольське». Ґрунт – чорнозем південний важкосуглинковий та чорнозем південний легкосуглинковий. Схема садіння – 6×5 і 7×7 м, підщепа – сіянці вишні магалебської.

Full Text: PDF