Розмір шрифту:
Диференціація зразків чини посівної за стійкістю до посухи
Остання редакція: 2017-04-11
Тези доповіді
Чина посівна є продовольчою, технічною та кормовою культурою. На цей час вона є забутою і практично не вирощується. Водночас, чина є досить цінною зернобобовою культурою. Її насіння містить 30,44–34,31 % білка, 38,0–42,5 % крохмалю, 0,61–0,68 % олії, 3,9–5,8 % клітковини, 2,7–3,4 % золи, 0,2–0,3 % калію і 0,4–0,5 % фосфору. За біохімічною характеристикою чина не поступається гороху та сої, а клітковини містить навіть менше, ніж вони. За збором білка з одного гектара серед зернобобових культур чина займає провідне місце. Білки чини містять усі незамінні амінокислоти (лізину – 17,2 г, метіоніну – 4,3, цистину – 2,6, триптофану – 2,9, аргініну – 22,7, гістидину – 6,3, лейцину – 31,6, фенілаланіну – 10, треоніну – 11,8, валіну – 12,6, гліцину – 8,2 г). Крім того, ця насіння цієї культури також є багатим на вітаміни. У посушливі роки врожай чини посівної, як і всіх зернобобових культур, може істотно знижуватись, а тому добір стійких до посухи батьківських форм є важливим завданням для сучасної селекції.
Full Text:
PDF