Наукові конференції України, V МН-ПК молодих вчених «НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
Вплив маси 1000 насінин на насіннєву продуктивність з однієї рослини в сортів нагідок лікарських
С. В. Сухар

Остання редакція: 2017-04-11

Тези доповіді


Урожайні властивості насіння характеризуються його здатністю давати врожай, розмір якого визначається спадковістю, позитивною модифікаційною мінливістю, що виникає під впливом умов вирощування. Різне насіння одного генотипу (сорту), вирощене в різних умовах, в наступному поколінні в однакових умовах вирощування може дати різний урожай. Вони використовують в насіннєзнавстві. Насіння з високою категорією сортової чистоти, високими посівними якостями та урожайними властивостями за відповідної агротехніки забезпечує отримання високих урожаїв. За використання насіння як посівного матеріалу враховують його посівні якості, що характеризуються сукупністю властивостей насіння, що характеризують ступінь їх придатності для сівби (чистота, енергія проростання і схожість, сила росту й життєздатність, відсутність шкідників та хвороб). Умови вирощування рослин мають певний вплив на якість насіння: формується різноякісне, але при цьому генотиповість рослин у потомстві залишається. Під різноякісністю розглядають різницю між насінням за морфологічними ознаками, біохімічним складом, фізіологічним станом, здатністю проростати та забезпечувати відповідну продуктивність рослин в потомстві. Вчені виділяють три типи різноякісності насіння: екологічну, матрикульну та генетичну. Екологічна різноякісність виникає в результаті взаємодії рослин і насіння з екологічним середовищем. Різноякісність цього типу не є спадковою, проте у формуванні біологічних властивостей насіння різного місцезнаходження насіння на материнській рослині, що призводить до різного режиму їх живлення та різного впливу материнської рослини.

Full Text: PDF