Наукові конференції України, V МН-ПК молодих вчених «НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
Поліплоїдизування стевії медової на рівні клонів в умовах in vitro
І. Е. Юр’янс

Остання редакція: 2017-04-11

Тези доповіді


Стевія (Stevia rebaudiana Bertoni) – цінна лікарська рослина. Найбільша кількість речовин, що визначають лікувальні властивості цієї культури, зосереджена в листках. Листки містять тетрациклічні дитерпенові глікозиди, клітковину, пектинові речовини, рослинні ліпіди, полісахариди, вітаміни (В, А, В, РР, Р), мікроелементи (кальцій, магній, цинк, залізо, калій і ін.) та ефірні масла, до складу яких входять ще 53 елемента. Важливою особливістю цієї культури є висока антиоксидантна активність отриманих з неї препаратів. Це визначає перспективність використання стевіозида у вигляді біологічно активних добавок у харчових продуктах профілактичного призначення. Методи розмноження стевії насіння, кореневищами, черенками, in vitro, який нині досить поширений у рослинництві та селекційно-генетичних дослідженнях для підвищення ефективності робіт, пов’язаних зі створенням та інтродукцією нових форм рослин. Мікроклональне розмноження дає можливість одержати від однієї вихідної рослини до одного мільйона ідентичних рослин за півроку і, таким чином, розмножувати в потрібній кількості цінні селекційні матеріали.

Full Text: PDF