Наукові конференції України, VІ Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
ОСОБЛИВОСТІ СЕЛЕКЦІЇ ТА НАСІННИЦТВА СОНЯШНИКУ СТІЙКОГО ДО ALS-ІНГІБУЮЧИХ ГЕРБІЦИДІВ
А. С. Ільченко, Б. Ф. Вареник, С. І. Карапіра

Остання редакція: 2024-10-07

Тези доповіді


Ринок насінництва гібридного соняшнику функціонує як у середині держави, так і за її межами. Стан ринку селекційно-насінницької продукції гібридного соняшнику розглядається як один з важливих чинників розвитку насінництва в Україні.

Системні порушення структури посівів призводять до появи нових рас вовчка, несправжньої борошнистої роси (НБР) та інших хвороб соняшника. Непомірне розширення посівних площ соняшнику на товарні цілі значно ускладнює й насінництво культури.

За вирощування насіння у різних ґрунтово-кліматичних умовах змінюються його посівні якості, насамперед, крупність і маса 1000 насінин. Насіння вирощене в північних областях, характеризується більшою масою, ніж у південних. Крупніші і зародки насіння.

Одним із шляхів подальшого розвитку вітчизняного насінництва є використання передового досвіду інших країн, його пристосування до міжнародних правил, процедур і схем, прийнятих у цій галузі. Насамперед, це стосується таких структур, як Міжнародна асоціація з насіннєвого контролю (ISTA), Організація економічної співпраці та розвитку (OECD), Міжнародний союз з охорони нових сортів (UPOV) тощо.


Full Text: PDF