Наукові конференції України, VІ Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
ПОПОВНЕННЯ СОРТОВИХ РЕСУРСІВ БАШТАННИХ РОСЛИН (КАВУН, ДИНЯ, ГАРБУЗ)
О. В. Палінчак, В. Ф. Заверталюк

Остання редакція: 2024-10-07

Тези доповіді


Баштанництво – галузь сільського господарства, що спеціалізується на вирощуванні рослин родини Гарбузові. В Україні широкого поширення у аграріїв набули такі культури, як кавун, диня, а також гарбуз трьох видів. Баштанна продукція містить велику кількість поживних речовин, серед яких переважають цукри та клітковина, а також комплекс вітамінів та мікроелементів. Систематичне споживання свіжих кавунів та динь, а також кулінарно оброблених гарбузів позитивно впливає на життєдіяльність організму людини.

Селекційна робота з баштанними рослинами проводиться в декількох установах системи НААН: Інститут овочівництва і баштанництва з мережею та Інститут кліматично орієнтованого сільського господарства. Дніпропетровська дослідна станція ІОБ НААН є спеціалізованою установою з селекції у галузі баштанництва для різних зон України та ефективно функціонує більше 85 років (з 1936 р.). За весь період діяльності створено 76 сортів кавуна, дині та гарбуза. Успішність селекційної роботи підтверджується високим рівнем реєстрації нових сортів і гібридів (72% серед усіх сортів, які проходили експертизу).

У результаті сучасного етапу проведеної науково-дослідної роботи відселектовано гетерозисні гібриди кавуна звичайного ‘Мамай’, дині звичайної ‘Заграва’, гарбуза великоплідного ‘Король’. Наводимо коротку характеристику нових гібридів за сукупністю морфологічних та господарських показників.


Full Text: PDF